Анастас Петров – първосъздателят на българския балет

Балетната общност в България ще почете Патриарха на родното танцово изкуство в дните на XIX Национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров“ от 17 до 19 юни на сцената на Софийската опера

Първият професионален български танцьор и балетмайстор Анастас Петров е роден на 1.09.1899 г. в Добрич. През  1922 г. заминава за Берлин, където изучава основите на класическия танц при Евгения Едуардова –  възпитаничка на Петербургското театрално училище. Паралелно с това усъвършенства пластическия танц при един от най-интересните представители на модернизма в Германия – балетмайстора при Берлинската държавна опера Макс Терпис.

След постъпването си в Софийската народна опера през 1927 г. Анастас Петров участва в създаването на българския професионален балет. До 1935 г. той е единственият мъж танцьор в балетната трупа на операта. Единствен солист е на десетки оперни представления, както и на първите самостоятелни балетни спектакъла. През 1937 г. Анастас Петров поставя на сцената на Софийската опера първото национално балетно произведение – „Змей и Яна“. В дългогодишната си работа като постанов чик той създава 15 самостоятелни балетни спектакъла: „Копелия“, „Раймонда“, „Прометей“, „Лебедово езеро“, „Есмералда“ и др. У нас именно той е първият тълкувател на образите на принц Зигфрид в „Лебедово езеро“, на змея в „Змей и Яна“, на Жан дьо Бриен в „Раймонда“, на Франц в „Копелия“, на княза в „Тамара“, на поета принц в едноименния балетен спектакъл и др. Играта му е елегантна и свежа. По-късно, в зрелите години на българския балет балетмайсторът усъвършенства началните си творчески открития.

От 1927 до 1944 г. – цели 17 години пълнокръвно живее създадената и ръководена от Анастас Петров Балетна школа. Резултатите от работата на школата са представяни на ежегодните й продукции. Програмите на концертите се открояват с жанрово и стилово разнообразие. Балетният педагог търси сюжетен израз на идеите си в свои постановки: „Омагьосаната  принцеса“ /1933 г./, „Снежанка и  седемте джуджета“ и „Оловният войник“ /1939 г./, „Юда самовила и дете юначе“ /1940 г./ и други. Постановки като „Шопениана“ и „Гръцки танци“ са опит за самостоятелно тълкуване на музикалното съдържание на творбите. Възпитаници на школата са първите професионални балетни артисти в България: Ел. Воронова, С. Арова, Л. Берон, Л. Колчакова, В. Николова, П. Енчева, Л. Янакиева, А. Манолов, Н. Кираджиева и много други.

За самоотвержения  си труд като педагог, изпълнител и постановчик  Анастас Петров получава високи звания и отличия, а благодарните негови ученици от цялата страна го наричат просто „Учителю”. За принос в развитието на европейския балет през 1977 г. е удостоен с голямата награда на Виенския университет  „Готфрид  фон Хердер“. За своето епохално дело в развитието на българския балет признателните поколения го наричат „Патриарх на българското балетно изкуство“.

Преди 37 години по предложение на създателя на Международния балетен конкурс Варна – доц. Емил Димитров, за първи път от 8 до 14 юли 1982 г. в Добрич се провежда Творческа среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров”. Добрич е избран като родно място на първосъздателя на българския балет – Анастас Петров. Целта на творческата среща е да даде възможност на младите хора, посветили се на балета, да изявят своите успехи и талант в едно благородно съревнование, както да стане сцена за новите произведения за българския балет. Първият носител на Голямата награда на името на Анастас Петров за високо художествено майсторство в областта на националното ни балетно изкуство е Ясен Вълчанов от Национален академичен театър за опера и балет – София. В периода 1999 – 2008 година домакинството на срещата се поема от два града – София и Добрич. От 2010 година домакинството отново се връща в Добрич и срещата се провежда под патронажа на кмета на Община град Добрич.

Тази година се честват 120 години от рождението на Анастас Петров.  За да акцентира на юбилея и да приобщи към празника по-голяма част от балетното общество в България 19-то издание на Националната среща ще се проведе в София на сцената на Софийската опера и балет. Дните от 17 до 19 юни ще бъдат празник  от национално значение, посветен на първосъздателя на българския балет, в който цялата балетна общност в страната ще отдаде почит на Маестрото. Организатор на форума е фондация „Международен балетен конкурс – Варна”, с любезното съдействие на Министерство на културата, Община град Добрич и Софийската опера и балет, събитието се провежда под патронажа на кмета на Добрич.

Първият състезателен тур е на 17 юни от 18.30 ч.и включва класическа хореография от задължителната програма, Вторият тур е на 18 юни 2019 г. от 18.30 ч.  с класическа и съвременна хореография, а на 19 юни  от 19.00 часа са награждаването и Гала концертът на лауреатите и финалистите. Билети – от Касата и сайта на Софийската опера и балет: www.operasofia.bg

keyboard_arrow_up