Жури

доц. Ясен Вълчанов

Председател

Завършил е Петербургското Академично хореографско училище „А. Я. Ваганова”. 2002 г. завършва висше образование, магистър специалност Балетна педагогика и режисура в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. През 1979 г. постъпва в балета на Национална опера София. Танцува в над 100 класически, неокласически и модерни стилове – Принц Дезире от „Спящата красавица”, Принц – „Лешникотрошачката”, Зигфрид – „Лебедово езеро”, Базил – „Дон Кихот”, Алберт – „Жизел”, Караиван, Лазар – „Козия рог”, Джеймс – „Силфида”, Джон – „Зорба Гъркът”, Хосе, Ескамилио – „Кармен” на Алберто Алонсо, Алфред – „Дамата с камелиите”, „Блудния син, На кого му пука” на Баланчин и др.

Гостувал е като солист в редица театри и трупи в Монте Карло, Бордо, Театро Масимо, Палермо, Будапеща, Загреб, Скопие, Нафсика балет и Хоредром Елиник Атина, Очи балет Осака, Томой балет Токио, Балето дел Сюд Италия и Гала концерти по целия свят. Преподавал в Националното училище за танцово изкуство – София. Бил е артистичен директор на балета на Националната опера, София. Реализира балетни постановки и премиери: „Триптих” Б. Сечанова и Д. Пандурски; „Дамата с камелиите” Пиер Лакот; „Конче-вихрогонче” Д. Брянцев, „Зорба гъркът” Лорка Масин, „Четири нощи” Д. Пандурски, „Пепеляшка” и „Алиса в страната на чудесата” Б. Сечанова; „Козият рог” проф. П. Луканов. От 1983 г. е педагог-репетитор в балета на Национална опера, София. Преподава също така в НБУ, София, Театър на движението в НАТФИЗ – класически танци, където в момента е доцент, художествен ръководител на випуските 2005-2009 г., 2009-2017 г.

Бил е член на жури на конкурсите в Добрич, Варна, Осака, Атина, Париж, Констанца, Москва.

НАГРАДИ
1976 – Бронзов медал на Международния Балетен конкурс „Варна 76”
1982 – Носител на Голямата награда „Анастас Петров” на Първия национален балетен конкурс
1983 – Златен медал старша възраст на Международен Балетен конкурс „Варна 83”
1984 – Специалната награда на журито „Линети” на Първия Международен балетен конкурс „Париж 84”
1986 – Златна лира за високи творчески постижения в областта на музизпълнителското изкуство
1999 – Почетна Грамота на Министерството на културата на Р. България за принос в развитието и популяризирането на Българската култура, по повод 24 май
2000 – Кристална лира за върхови постижения в танцовото изкуство

Любомир Кацаров

Член на журито

Завършил Държавно Хореографско училище в София при педагог Вера Николова. Завършил висше образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив при проф. П. Луканов, проф. Трофимова, проф. Тарасова. Дългогодишен премиер – солист и педагог – репетитор на балета на Варненската Опера. Своите творчески успехи дължи най-вече на балет-майсторите на Варненската опера Галина и Стефан Йорданови. Дял в неговата богата балетна кариера имат Л. Берон, Н. Балтачеева, Зубковский, А. Гаврилов, М. Арнаудова.

Репертоар: Алберт в „Жизел“, Юноша в „Шопениана“, принцовете в „Пепеляшка“ и „Лешникотрошачката“, Поета в „Щраусияна“, Ромео, Меркуцио, Парис в „Ромео и Жулиета“, Коломан в „Раймонда“, Шахриар в „Хиляда и една нощ“, Гирей в „Бахчисарайски фонтан“, Мако в „По пътя на гърма“, Андрей в „Брегът на надеж- дата“, Капитони в „Д-р Ох Боли“, Евгени в „На живот и смърт“, Найден в „Нестинарка“, Чавдар в „Хайдушка песен“, Лукас в „Тривърхата шапка“.
Гастроли: Австрия, Франция, Италия, СССР, Югославия, Испания, Чехия, Полша, Румъния, Гърция, Турция, Египет, Украйна.

От 1991 г. е педагог по класически танци и дуетен танц в НУИ „Добри Христов“ гр. Варна. Преподавал в катедра „Хореография“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Специализирал в Петербургския Мариински театър за опера и балет „С.М.Киров“ – Санкт Петербург. Четири години работи като солист в „Елбе – Елстер театър“ в гр. Витенберг – Лутерщат в Германия. Със своята партньорка Екатерина Илиева през 1964 г. откриват първия в света Международен балетен конкурс във Варна. Носител на Награда Варна за 2019 г. за принос в развитието на балетното изкуство и педагогическата му дейност.

Силвия Томова

Член на журито

СИЛВИЯ ТОМОВА e възпитаничка е на прословутата елитна Държавна балетна академия “А. Я. Ваганова” в Санкт Петербург, Русия. Нейната успешна творческа кариера е свързана с Националната опера и балет, където е прима балерина и има над 90 изиграни главни роли в класически и модерни балетни заглавия. Емблематични са нейните изпълнения в ролите на Одета – Одилия от “Лебедово езеро”, Мирта от “Жизел”, Маргарита Готие от “Дамата с камелиите”, Демна от “Огненият танцьор”, Елина от “Козият рог”, Есмералда от “Парижката Света Богородица”, Поли от “Бумеранг” и др.

Участва в различни телевизионни и филмови продукции. Лауреат е на Международните балетни конкурси във Варна, Осака, Париж и Москва. Многократно е канена за член на жури на международни балетни конкурси в Добрич, Париж, Люксембург, Варна и Перм. Работила е като асистент-хореограф на Джордже Янку, Марио Пиаца, Фреди Францути, Карла Фрачи, хореограф на Жулиета Канталупи и Кристина Гюрова.

От 1996 година е Председател на Националния комитет за танцово изкуство – България към ЮНЕСКО. Още като прима балерина на Софийската опера и балет, тя се занимава активно и с педагогическа дейност – преподава в Националното училище за танцово изкуство, в НАТФИЗ, Нов Български университет. Нейни ученици са едни от най-изявените български танцьори, носители на престижни награди от конкурси и успешно реализирали се на международна сцена. От 2003 до 2007 година е Художествен ръководител на Националния балет. От 2005 е Изпълнителен директор на Българска балетна асоциация. През периода 2009 – 2010 година е Художествен ръководител на Балета на Пловдивската опера. През последните години е предпочитан гост-репетитор и хореограф, канена е за майсторски класове в различни европейски страни, журира престижни танцови конкурси в Италия. Нейни авторски хореографии са високо оценени от публиката и критиката – Силвия Томова е автор и хореограф на балетните спектакли „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината” /2014/, балетните платна в спектакъла на операта „Кармен” /2014/, музикално-танцовият „Реквием” на Моцарт /ММФ „Моцартови празници” – 2015/, балетния спектакъл „Снежанка и седемте джуджета” /премиера декември 2015/ и др. През периода септември-октомври 2016 поставя балета „Жизел“ в Прищина, Косово, където често е гост-хореограф.

От септември 2013 до октомври 2016 година ръководи балетната трупа на Държавна опера-Русе, а от ноември 2016 е художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора. През 2017 година е удостоена със специалната награда „Стара Загора“ на Кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за изключителен принос за развитието на балетното изкуство и културата на Стара Загора. През ноември 2017 получава награда за цялостен принос към световното танцово изкуство като балерина, хореограф и педагог, артистичен директор на международна балетна трупа от Фондация „FINI DANCE”- Ню Йорк – организатор на TIRANA DANCE FESTIVAL 2017. През 2018 година е удостоена с почетен знак „Златен век“ – звезда и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

Сара-Нора Кръстева

Член на журито

Сара-Нора Кръстева завършва Националното училище за танцово изкуство през 1996 г. в класа на доц. Калина Богоева. Още като ученичка има успешни балетни изяви, които намират израз през 1995 г. в награда за балетни постиже- ния и награда за най-перспективен млад изпълнител в Националния балетен конкурс „Анастас Петров”. През учебната 1995-1996 г. е удостоена със стипендия „Анастас Петров”. През същата година е с отличие за най-млад участник на Международния балетен конкурс в Осака – 1996, а през 1997 г. е финалист на Международния балетен конкурс в Москва. Веднага след дипломирането си тя постъпва в балетната трупа на Националната опера и балет, преминавайки през всички категории от ансамбъл до солистка, макар че застъпва в тежки солови партии още с назначаването си. От 2003 г. е Прима, а от 2009 г. е най-младият директор на Националния балет.

Репертоар: Китри и Кармесита – „Дон Кихот”, Мирта – „Жизел”, Одета-Одилия – „Лебедово езеро”, Зобеида – „Шехерезада”, Фея Люляк и Аврора – „Спящата красави- ца”, Ефи – „Силфида”, Маргарита Готие – „Дамата с камелиите”, Елина – „Козият рог”, Марина и Мадам Ортанс – „Зорба гъркът”, Индийска кукла – „Лешникотрошачката”, Солистка в постановки на Баланчин и в „Половецки танци”, Черен рицар – „Кръстоносци”, Зла сестра и Майка – „Пепеляшка”, множество концертни сола и Па де дьо.

Международната си кариера Сара-Нора Кръстева започва с покана за гастрол в „Baletto del Sud” – Италия, в ролята на Одета-Одилия. Като резултат от успешното си представяне получава тригодишни ангажименти в спектакли на трупата – „Рапсодия в синьо”, „Шехерезада”, „Лебедово езеро” и други. Самостоятелно гостува и в Швейцария на „Ваllet Romand” в „Лешникотрошачката”. Съвместно с Националната балетна трупа гостува в Испания, Италия, Гърция, Холандия, Унгария, Германия, Турция, Южна Америка – Перу и Боливия, Япония. През 2002 г. завършва педагогика в Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София при доц. Калина Богоева. През 2003 г. е удостоена с наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци „Кристална лира” за ролята на Черния рицар в „Кръстоносци”. През 2008 г. е наградена от министъра на културата проф. Стефан Данаилов със „Сребърен ритон” за изключителни заслуги за популяризиране на българската култура. През 2009 г. е в журито на Първия международен балетен фестивал „Млади звезди” – София. През 2011 г. получава награда „ЗОЛОТАЯ МУЗА“ за принос в българо-руските взаимоотношения в областта на културата. Под нейно ръководство през 2013г. балета на СОБ е наградена със „Златно перо“-за принос в Бг.култура наградата на София 2017г. и Златна лира. На церемония през 2016 е наградена лично от министър Вежди Рашидов с най-високото отличие на Министерство на културата „Златен век“ за изключително големи заслуги в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.

Член на жури в международните балетни конкурси в България, Русия, Естония, Италия.

Веса Тонова

Член на журито

Веса Тонова е Прима-балерина. Завършила е Държавно хореографско училище (п. н. НУТИ) през 1989 г., профил „Класически танц“. От 1998 до 2003 г. следва в Държавната академия „Панчо Владигеров” балетна педагогика-“балетмайстор-педагог“. От 2011 до 2013 г. хореография и режисура в АМТИИ – гр. Пловдив –„балетно изкуство-балетна режисура“, степени-Магистър.

Участва в академиите Неокласиката в танца (1987 г.) във Варна – Джордж Баланчин, 1989г., Варна – Джон Кранко (демонстрантна двойка , заедно с Владимир Роже). Взима участие в международни фестивали – Франция, Ла Бол (1989 г.), Украйна, Донецк (2002 г.), Турция, Анкара (2003), Италия, Болоня (2006 г.) и много други. Международни конкурси – Джаксън (САЩ) – 1986 г. – 4 място, Варна – 1986 г. и 1988 г. – награда за постижения на балетна двойка (с Владимир Роже), младша възраст, Париж – 1986 г. – гост, по покана на Андре-Филип Ерсен, Добрич – 1987 г., II награда, Осака (Япония ) – 1988 г.- финалист, Москва – 1989 г. – финалист, Варна – 1990 г.– Награда за партньорство, и изпълнение на съвременна хореография по български композитор.

През 1989 г. постъпва на работа в Софийската опера и балет. Гастролира с трупата на Националния балет в Европа, Азия, Латинска Америка, Америка и Африка.

Индивидуални: Австралия, Нова Каледония – Концерт на звездите на световния балет – 1993; Флорида –„Лешникотрошачката”–2004; Италия с Balletto del Sud-хореограф: Fredy Franzutti; Корсика- Звезди на българския балет; Букурещ – „Жизел”- 2007г. и мн.др.

Награди
Носител на „КРИСТАЛНА ЛИРА” на СБМТД (2002)
Носител на „КРИСТАЛНО ОГЪРЛИЕ” на СБМТД (2014)
“ЗЛАТНО ПЕРО“ 2014 на Класик ФМ и Галерия МАКТА;
„ЗЛАТНА МУЗА“ 2016 на Асоциацията на хореографите в България; „Лебедово езеро“ Държавна опера, Бургас
„ЗЛАТНА МУЗА“ 2018 за постановка и режисура на балета „Баядерка“ – Държавна опера, Бургас

Художествен ръководител на балета на Държавната опера, Русе през 2013 г. Хореограф в спектакли на НФА-БЪЛГАРЕ.

Детско-образователни спектакли – „Лешникотрошачката“ и „Спящата красавица“- CityMark Art Center (2017)

Педагогическа работа
От 2005 г. преподава в Първо частно професионално балетно училище „Галина Уланова” – София; Хонорован преподавател в АМТИИ- гр. Пловдив. Балетмайстор при Държавна Опера, Бургас

keyboard_arrow_up